Kedves Kismamatanoda Csapat!

 

A múlt hét folyamán írtam Nektek (remélem nem sértő, hogy tegezésre váltottam) a Kismamatanoda oldalán keresztül. Eljutott ez a levél hozzátok? Választ még nem találtam rá az oldalatokon.

Az iránt érdeklődtem, hogy mekkora lesz a Gyed összege ha Gyes, illetve táppénz alatt szülöm meg a második gyermekem. Időközben választ kaptam a munkáltatómtól, aki nem bánja, ha táppénzre megyek, viszont utalást tett rá, hogy a táppénz munkáltatóra eső 1/3-át nekem kellene állnom. Ennek fényében az is érdekelne, hogy mekkora lenne a kapott táppénz összege, illetve az ezután befizetendő járulékok.

 

Előre is köszönöm a válaszotokat.

Üdvözlettel: Gabi

 

Kedves Gabi!

 

Sajnáljuk, hogy nem találhattad eddig a választ, de nem jutott el eddig hozzánk a leveled, most viszont gyorsan válaszolunk; szerencsére semmi jóvátehetetlen nem történt e technikai malőr miatt.

Ha egy kismamánk magáz minket, udvariatlanság lenne „letegeznünk”; ha tegeződve írja a levelét, örömmel vesszük ezt a közvetlenebb formát is: tehát egyáltalán nem sértő a tegezésre váltásod, - ahogy jobban megismerjük egymást, szinte automatikusan meg szokott történni :)

 

Viszont jókora „meglepetést” okozott a leveled, azt gondoltuk, már régen – legalább a tanfolyam befejezése óta - táppénzen vagy…, hiszen levezettük Neked, hogy miért lenne hasznos lépés.

 

♦ Az, hogy gyes-en vagy vagy táppénzen, - az összeg maga – nincs befolyással a gyed számítására, arra, hogy mekkora lesz az összege. Erre az van hatással egyrészt, hogy a két gyerkőc között nincs minimum 180 bérezett nap, másrészt befolyásolja/befolyásolhatja az, hogy miért nincs meg ez a 180 bérezett nap.

 

Az előző levélben írtunk a kedvezményszabályról, tehát hogy 180 nap híján melyek azok a „körülmények”, melyeket elfogad „méltánylandónak” a törvényhozó.

Az Ebtv. 48.§ (5) szerint: ha az anyának az irányadó időszakban nincs ugyan 180 bérezett napja, de azért nincs, mert táppénzben, tgyás-ban, gyed-ben részesült, akkor mégsem a minimálbér alapján számítják a gyermekgondozási díjat, hanem az előző ellátás alapja lesz a gyed-alap is (tehát:az aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a – a jogosultság kezdőnapján érvényes - minimálbér kétszerese).

Erre a kedvezőbb verzióra már csak akkor van esélyed, ha legalább a gyed igénylése előtt meglesz a méltányolható 180 nap: 168 összejön a tgyás-ból, és ja végre elmész táppénzre, akkor biztosítva lesz a gyed magasabb összege.

 

♦ Tehát 9 és kóddal veszélyeztetett terhesként azonnal táppénzre kerülsz. Ahogy írtuk: a táppénz mértéke nem változott: legalább kétévi folyamatos biztosítási idő esetén a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 %-a. Csak jövedelemadó-előleget és nyugdíjjárulékot vonnak belőle. Mivel ez teljesen legális lépés a részedről, nem gondoljuk, hogy foglalkozni kellene a munkáltató „óhajával”.

 

Gabi, gondosan olvasd végig, amit írtunk. Természetesen Tiéd/Tiétek a döntés joga, mi csak átláthatóvá próbáljuk tenni a helyzetet, hogy mindent figyelembe véve tudjatok továbblépni. Nincs túl sok időd/időtök a döntésre, különösen, ha a szülés előtti 28. naptól akarod igénybe venni a tgyás-t. Ha ezt – ti. a táppénz igénylését - nem léped meg, azt kockáztatod, hogy minimálbér-alapú lesz a gyed-ed, ezt pedig Ti sem szeretnétek.

 

Nyugodt, napfényes utolsó-pocakos heteket kívánunk!

Üdvözlettel,

a TanodásokLinuska on 2014, január 18 - 23:13

Sziasztok!
Engem is ez érdekelne, hogy érdemes-e visszamennem dolgozni a gyed lejártával és ledolgozni 180 napot, hogy a köv gyerekkel megkapjam a juttatásokat vagy sem??Előző terhességem 2. hónapjától táppénzen voltam, így sok a szabim(70 nap), így ha visszamennék, az legalább 3 honap szabi+ugye még ami az e hónapokra részarányosan jár.
Ha a szabadság alatt terhes lennék újra, akkor alig kéne dolgoznom ténylegesen és meg lenne a 180 napom, aztán akár újra táppénzre mehetnék.Ez estben tiszta hogy hogy alakulna a tgyás, gyed.
Viszont a munkáltatóm közölte, hogy neki fix ember kell, tehát célzott arra, hogy ha visszamegyek, akkor ne legyek újra terhes, mert ha táppénzre megyek, nem tud a helyemre embert felvenni.
Na hopp, leesett az állam, hogy ilyet mond egy vezető aki gyerekekkel foglalkozik:(((De hogy pontosan mit javasol, azt nem tudta megmondani.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben maradnék gyesen és tegyük fel terhes lennék 2 hónap múlva, azonnal 8-es kóddal táppénzre mehetnék? Ezt hogyan kell intézni ha a munkahelyem kifizetőhely?
A következő gyedem akkor nem minimálbérből kerülne számításra, mivel gyeden, gyesen voltam előzőleg és a táppénzzel+tgyással meglenne a 180 napom?
Kérlek segítsetek átlátni, mert nem tudom hogy járnék jobban....?
Azt sem tudom, hogy ha nem megyek vissza dolgozni, jár-e a táppénzre szabadság, valamint a tgyásra és gyed első félévére is??
Előre köszönöm a választ!!!