Tisztelt Elintézzük.hu!
Először is el kell mondanom, hogy mekkora segítség, hogy egy helyen
összegyűjtve megtalálható az összes olyan hivatalos dolog, ami egy
kismamát érdekelhet.Köszönet nektek érte:).
A problémám a következő: 2009. július 22-én született meg a kisfiam,
előtte egész évben táppénzen voltam. A 2008-as bruttó keresetem 2 383
146 forint volt. 2010. január 5-én járt le a tgyásom és kezdtem el a
gyedet. Nagyon meglepődtem, mikor megkaptam a januári fizetési papírokat,
hogy a 26 napra bruttó 62600 forint gyedet számoltak el. Arra
számítottam, hogy majd a maximum gyedet fogom kapni. Kérdésemre a
bérszámfejtő azt válaszolta, hogy a szuperbruttósítás miatt lett
ennyi. Ez akkor azt jelenti, hogy a továbbiakban végig ennyi lesz?
Előre is köszönöm a segítséget.


 


 


Kedves Susie!


 


 


Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy kérd meg írásban azokat az adatokat, amelynek alapján ezt a gyed-et számolták Neked. Ha kifizetőhely a munkáltatód, akkor onnan, ha nem, akkor az illetékes REP-től (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár).


 


A tgyás és a gyed összege a táppénzszabályok szerint számítódik. Tehát: a 2009-ben induló tgyás-od alapja a 2008-as jövedelmed volt, a 2010-ben induló gyed-é viszont a 2009-es.


Azt írtad, hogy 2009-ben végig táppénzen voltál. A táppénzt viszont megelőzi a 15 munkanapnyi betegszabadság, ami eleve a járulékköteles jövedelem 80 %-a volt (akkor még), és ennek a 70 %-a is lehet ebben az esetben az ellátás alapja…, de még ebből is meglenne a maximális gyed


 


Adójóváírást kértél?


 


A gyed-ből vonnak adóelőleget meg nyugdíjjárulékot. A szuperbruttósítás – a visszajelzések szerint – legfeljebb 4-6ooo.-Ft-tal csökkenti az összeget…, tehát önmagában ez sem lehet magyarázat… De ha nem kértél adójóváírást, akkor ez a kettő együtt már tetemes összeg…


 


Csak „hangosan” gondolkodunk…Mindenképpen utána kell járni; annak alapján, amit leírtál ennyire futotta. Megköszönjük, ha visszajelzel, mire jutottál a nyomozással!


Reméljük, csak egy kezdő bérelszámoló van a háttérben :) Legyünk optimisták!


 


Túl az első nehéz(?) féléven könnyű nappalokat és éjszakákat a kisfiatokkal! :)


Üdvözlettel, a Kismamatanoda és az Elintézzük.hu csapata


 


 Csilla on 2010, március 23 - 14:01

Tisztelt  Elintézzük.hu!


Jelenleg GYES-en vagyok,kisfiam 2010.novemberben lesz 3 éves.


Szerettem volna vissza menni korábbi munkahelyemre dolgozni GYES mellett,de sajnos nem tudnak vissza venni.Lenne néhány kérdésem.


1.Ha ennél a munkáltatónál alkalmazásban állok,de nem vesz vissza GYES mellett dolgozni,akkor más munkáltatónál azért tudok hivatalosan dolgozni a GYES mellet?


2.Mivel el nem küldhet GYES alatt,ha közös megegyezéssel felmondjuk a munkaszerződést,akkor mi az amivel felém tartozik?


3.Mennyi szabadság jár ?


4.Nem jár a szüléstől számított 2 évnyi szabadság?(2008-2009 évre?)


Köszönettel:Csilla.D

susie75 on 2010, március 18 - 12:13

Kedves Elintézzük.hu!

Már az eddigi segítségért is nagyon hálás vagyok, de lenne még pár kérdésem. Igazatok van, a körülményeket nagyon hiányosan írtam le. Azóta voltam könyvelőnél is a papírokkal meg Tb szakkértőnél is. Az a problémám, hogy a könyvelő az előző évi átlagbér alapján számolt, a szakértő meg távolléti díj alapján( mind a kettő több annál, mint amit a munkáltatóm számolt), de a kettő között jelentős eltérés van összegben. Van erre vmi törvényi előírás, hogy melyiket kell figyelembe venni?

Leírom a körülményeket is: 4 műszakban dolgoztam, 2008-ban több, mint 250 óra túlórám volt, az alapbéremen felül kb 35%-os teljesítménybért kaptunk az alapbérem pedig 97360 forint.

Gondolom a távolléti díj azért nem egyezik a 2008 munkanapjaira számolt átlagbérrel, mert abban benne vannak a vasárnapi pótlékok meg a prémiumok is.

Ha végképp tanácstalan vagyok az elintézés mikéntjét illetően, akkor annak ellenére is fordulhatok az illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztárhoz, hogy itt a munkáltató által fizetett betegszabiról van szó? Az ő számításuk akkor már hivatalos és azzal mehetek a munkáltatóhoz?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszotok! Zsuzsa

susie75 on 2010, március 11 - 11:52

Tisztelt Elintézzük.hu!

Most már tényleg kezdek kétségbe esni. Megnéztem a cég által kiállított igazolást a 2009 évi járulékalapok adatairól. A hiányzással csökkentett naptári napok száma 23 nap, míg az egészségbiztosítási járulékköteles kereset 79105 forint. Ami azt jelenti, hogy ők a 15 napra elszámolt betegszabit a munkaszüneti napokkal megnövelt 23 napra osztották el. Ez így szabályos? Mert akkor tényleg nagyon rosszul járok, kb fele lesz a gyedem, mint vártam:(. Kérlek segítsetek a megoldásban! Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszotokat: Zsuzsa

Szakértő on 2010, március 11 - 16:08

 


Kedves Zsuzsa!


Valóban megtisztelő a bizalmad, de visszamenőleg segíteni nem tudunk, legfeljebb érthetőbbé tenni a dolgokat.


Egy dolog az, hogy a betegszabadság időtartama: naptári évenként 15 munkanap. Amikor betegek  vagyunk, akkor természetesen nem tiltakozunk, hogy ez min. 3 hetet jelent  számunkra.


Neked viszont - most már végképp úgy tűnik a leveledből - kizárólag a betegszabadságod alapján számolják a gyed-et: ilyen esetben a járulékköteles jövedelmet elosztják a biztosításban töltött napok számával (de úgy, hogy a biztosítotti napok számából levonják - a Te esetedben pl. - a táppénz naptári napjait).


Tehát a 15 munkanapnyi betegszabadság időtartama a biztosítotti napok számát tekintve mindig több 15-nél (a hétvégével, esetleg ünnepnappal/ünnepnapokkal).


Az igazi kérdés az, hogy egy havi közel 200 ezres bérből hogy jött ki a teljes betegszabadság időtartamára ez a 79.105.-, miközben a betegszabadság mértéke tavaly januárban még a személyi alapbér 80 %-a volt...


Ennél többet sajnos nem tudunk segíteni, online számolásba nem szeretnénk bonyolódni, de ha ez kifizetőhelyi kalkuláció volt, próbálj megkeresni egy bérszámfejtőt, könyvelőt vagy akár az illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztárat.


Fogadd meg a tanácsunkat, Zsuzsa, -akármi lesz a végeredmény, mindenképpen érdemes tisztázni a miért-eket, mert csak akkor tudsz Te is megnyugodni :) Kívánjuk, hogy minél hamarabb így legyen! Üdvözlettel, a Kismamatanoda és az Elintézzük.hu