Kedves Tanácsadók!

Második gyermekünket várjuk, az elsővel GYED-en vagyok.
Szeretném a TGYÁS, majd a GYED összegét maximalizálni, ebben
szeretném a segítségüket kérni.

2004 óta dolgozom folyamatosan, alkalmazottként, határozatlan
idejű munkaszerződéssel.

2009 januárjában végig dolgoztam, februárban 3 hetet
táppénzen voltam (gondolom, ebben betegszabadság is van, nem
tudom, számít-e), majd megszületett a babánk. A 2009-es
szabadságaim mind bent maradtak. A szülés napjával kezdtem
meg a TGYÁS-t, majd ennek lejárta óta GYED-en vagyok. A
bejelentett fizetésem bruttó 400.000 Ft, szeretném, ha ez
lenne az ellátások alapja, és nem a minimálbér kétszerese.

A kistestvért 2010 decemberére várjuk (biztosan nem csúszik
át 2011-be), tehát még a GYED időszakába esik a születése.


Mikor járok jobban?

A) GYED-en maradok a kistestvér születéséig, majd
megigénylem a TGYÁS-t (olvastam olyat, hogy a szerződés
szerinti bérem lenne a TGYÁS alapja – ha ez igaz, így lenne
a legegyszerűbb).

B) Lemondom a GYED-et, majd kiveszem a tavalyi és idei fizetett
szabadságomat (kb. két hónapig itthon lehetnék így), utána
pedig táppénzen leszek a szülésig. Ez esetben milyen összeg
lenne a TGYÁS alapja?

Kérdéseim:

• Ha lemondom a GYED-et, és táppénzen leszek, a férjem
igényelhet GYES-t az első gyerekünk után? A fizetett
szabadság idején még megilletne engem a GYES? (Úgy tudom,
táppénz alatt már nem.) A férjem alkalmazott.
• A 2009-es és 2010-es évből együttesen kellene meglennie
a 180 biztosított napnak? Ebbe mi számít bele? A táppénz,
szabadság pl. igen? (Fontos lenne tudnom, hogy a szülés előtt
mennyivel kellene elkezdenem a szabadság + táppénz
intézését, hogy elegendő napom legyen a jó TGYÁS-hoz.)
• Mi lesz a GYED-em alapja? (Ez már 2011-ben esedékes,
tehát a 2010-es jövedelmemet fogják figyelembe venni.)
• Jól tudom, hogy egyszerre nem kaphat a férjem GYES-t a
nagyobbik gyerekünk után, és én TGYÁS-t a kisebbik után, a
kicsi születése után?

Előre is köszönöm válaszaikat!

Kedves Kismama!


Igazán takaros kis kérdéscsokrot küldött nekünk :) Készítsen oda magának egy kis tálka gyümölcsöt, és ha elfészkelődött, akkor kezdhetjük! Nem lesz rövid :)


¨Az alapkérdés ugye az, hogy hogy ’ lehetne a tgyás a 2. poronty után is „plafon nélküli”. Nos, erre a válasz elég egyszerű. Egyetlen módon: ha az irányadó időszakban van minimum 180 (és nem 179!) bérezett napja, naptári napi jövedelme (ebben lehet munkabér, szabadság és betegszabadság; a táppénz nem számít bele!)  


2010-es babánál 2009. január 1-éig visszamenőleg vizsgálódnak: nézik először a 2009-es évet (amelyben ugye Önnek csak kb. 2 hónapnyi bérezett időszaka van), illetve nézik majd a szülés előtti 180 napot… (2009-ben átlagolhatnak a szabadságból meg a 70 %-os betegszabadságból, de 180 nap híján a minimálbér kétszeresével számolhatnak csak:.)


Nagyon sok hasonló helyzetben lévő kismamától kaptunk levelet, a blogunkon megtalálhatja ezeket: a dilemma mindig az, hogy megéri-e visszamenni néhány hónapra a magas tgyás-ért (hiszen ilyen meg ennél magasabb alapfizetésnél ez többszázezres különbözetet jelent a szülési szabadság ideje alatt…). Általában 3-4 hónapról van szó – a többi az összegyűlt szabadsággal meg a 15 munkanapnyi betegszabadsággal általában megvan. Nem tudunk semmit a munkájáról, a munkahelyi körülményekről, arról, hogy megoldható lenne-e egyáltalán ez a rövid időre való munkába állás, szívesen vennék-e ezt a megoldást – megannyi kérdés, amelyet Önnek kell végiggondolnia a döntés előtt.


És még valamit ki kell számolnia pontosan: ez az összegyűlt szabadság, ugyanis azt gondoljuk a levele alapján, hogy itt is lehet egy kis félreértés, ugyanis 2010-re már nem számolhat a teljes évi szabadságával, hiszen a gyed-nek csak az első évére jár szabadság, ami – ha jól számoljuk – valamikor augusztus vége felé lejár. Tehát az éves szabadság kb. 2/3-ával számolhat 2010-re. De hogy pontosítani tudja ezeket, küldjük a „szakirodalmat”:) : http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/szabadsagszamitas-munkaba-allaskor


Tehát ez a forgatókönyv a maximális tgyás-hoz.


¨ Ha végig gyed-en marad, és a szülés napján vált át tgyás-ra, akkor – 0 bérezett nappal - mindkét ellátás alapja a szerződés szerinti bére, de maximum a minimálbér kétszerese lenne Önnél.


¨ Ha lemondja a gyed-et…


A szabadság kivétele ill. a betegszabadság, táppénzes időszak (ha nem „korlátlan” tgyás-ra hajtunk) nem az ellátások összegének szempontjából érdekes (a fent leírtak értelmében),hanem inkább az aktuális időszak jövedelme szempontjából fontos: nyilván az Ön szerződés szerinti bére alapján számított táppénz jóval kedvezőbb, mint a gyed, főleg ha még a mellé igénybe vehető Apa-gyes-t is számoljuk.


A szabadság kivételén megint érdemes elgondolkodni: mi fontosabb: most kb. 2-3 hónapon keresztül a 100 %-os bére, vagy majd a kisebbik gyerkőc 2. (vagy 3.?) születésnapja után felhasználható néhány plusz hónap…


Ha a gyed lemondása mellett döntenek, akkor először kell lemondani a gyed-et, és a következő naptól igényelni Apuka a gyes-t!


¨ Igen, ha mégis kivenné a szabadságát, mellette igénybe vehetné a gyes-t, de ha a táppénzes időszak miatt utána úgyis Apukának kellene átvenni, akkor megint megfontolandó, hogy’ éri meg…


¨ Valamelyik kérdésnél már válaszoltunk ugyan arra, hogy mi lenne a gyed alapja, de újra elismételjük a vonatkozó jogszabállyal. Tehát: a gyed eleve maximált, legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet az alapja, de mivel az igényléskor érvényes minimálbérrel számolnak, 2011-es gyed-indulásnál ez kicsit magasabb lesz az ideinél (2010-ben 147.000.- a számítás alapja).


http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/a-gyed-gyermekgondozasi-dij-osszegenek-szamitasa


¨ Végül: igen, jól tudja: a kisebbik Babó születésekor „választani” kell az ellátások között, még ha ez elég egyértelmű is :); először kell lemondani a gyes-t, és azt követően kell pl. a szülés napjától igényelni a tgyás-t.


http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/valasztas-az-ellatasok-kozott  


Sok-sok ügyintézéssel jár mindez, de VIP mamák kártyadíja beszámítható a profi Elintézzük.hu csapat ügyködésébe! :)


Háát, azt gondoljuk, most van min gondolkodni! Mindenesetre ha netán valamit túl bonyolultan írtunk volna le, akkor jelezzen, kérdezzen, hiszen nem mindegy, hogy alakul anyagilag 2011-12 :)


Bár a nagyobbik gyerkőccel a rossz idő miatt most nyilván lakáshoz kötöttebbek, jó együttjátszást kívánunk, és örömteli pocakos hónapokat! :)


A következő levélváltásig,


üdvözlettel, a Kismamatanoda és az Elintézzük.hu csapata


 


 


 Zsazsa on 2010, július 2 - 23:54

Kedves Tanácsadó!

Segítségét szeretném kérném,jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal. Szeretnénk második babát,egy picit elgondolkodtunk,hogy mivel járunk jobban:
1. visszamenjek dolgozni egy kis ideig
2. vagy születhet a következő baba (gyes-be fog beleszületni)

A kérdésem az lenne,hogy hogyan fog alakulni a 2.baba után az ellátás-tgyás,gyed,ha az első babával gyesen leszek?

Válaszát előre is köszönöm!

K.Zsuzsanna

Szakértő on 2010, július 4 - 22:32

Kedves Zsuzsa!


Gratulálunk a kisfiukhoz, és nagyon felelősségteljesnek gondoljuk a körülmények mérlegelését, hiszen nem mindegy, milyen anyagi körülményeket tudnak biztosítani a gyermekeiknek.Szívesen segítünk is a lehetőségek végiggondolásában, csak előtte kérünk egy apróságot.


Mikor rákattintott a hozzászólás-ra, akkor megjelent Önnek egy tájékoztató a tanácsadásunk mikéntjéről. Ez nyilván elkerülte a figyelmét.


Kérjük, olvassa el figyelmesen, mert akkor, azt reméljük, Ön lesz a következő VIP mamánk :)


Addig is, üdvözlettel


a Kismamatanoda

homa on 2010, június 22 - 17:28

Kedves Tanácsadó!

Kislányom 2009.06.30-án született. Jelenleg Gyed-en vagyok. Szülés előtt munkaviszonyom folyamatos volt, határozatlan idejű szerződésem van. Fizetésem bruttó 170.000ft volt. Jelenleg a Gyed bruttó 102.000ft, ebből 86.000ft a nettó.
Szeretnénk második babát, de mindenképpen még a jelenlegi Gyed ideje alatt.
A kérdésem az lenne, h kb. összegszerűen mennyi Tgyásra és Gyedre számíthatok a második picivel. Hallottam olyat is, h általában a második baba utáni Tgyás összege kb annyi, mint az első utáni Gyed. Ez igaz? És akkor mennyi lenne kb a Gyed?
Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy minden hónapban 86.000ft Gyedet kapok, kivétel márciusban. Akkor 90.000 ft-ot kaptam. Ennek mi lehet az oka?
Segítségét előre is köszönöm.

Szakértő on 2010, június 23 - 10:05

Kedves Homa!

Akkor már készülődnek az 1. születésnapra! :) Gratulálunk mi is, és kívánjuk, hogy legyen nagyon sok örömük egymásban!:)

A kérdéseire térve.
Mikor rákattintott a "hozzászólás"-ra, akkor Új megjegyzés" címszó alatt megjelent Önnek kis tájékoztatónk arról, hogy mi a módja a személyes tanácskérésnek/tanácsadásnak. Ez nyilván elkerülte a figyelmét :)

De reméljük, hamarosan válaszolhatunk Önnek, mint egy újabb VIP mamának!

Addig meg üdvözli Önöket,
a Kismamatanoda csapata