Kedves elintézzük.hu!

Kisfiam 2010.07.04-én tölti be a 2. életévét, és másnap már munkába is állok
a régi cégemnél, őt pedig a családom gondozza felváltva a szeptemberi
bölcsibe lépésig. Természetesen gyes-t szeretnék igényelni munka mellett is.

Négy dolog érdekel:
- Mennyi idővel korábban érdemes benyújtani a gyes igénylést az
államkincstár felé, hogy a következő hónapra ( augusztusra)már pénz is
legyen belőle?
- A cégem TB-kifizetőhely, így a gyedet ők utalják. Változtat valamit ez a
tény gyes-igénylés ügymenetén?
- Védettnek számítok-e gyeses anyukaként a munkahelyemen, mint akkor, amikor
még várandós voltam? Azaz kirúghatnak-e csak úgy, vagy van valami védelem a
gyes alatt is számomra?
- Elolvastam a tápénzest írásotokat a gyessel kapcsolatban, de nem nagyon
értem, illetve nem tudtam magamra vonatkoztatni. Ha dolgozom, és táppénzre
kellene mennem, akkor mi lesz a velem gyeses munkavállalóként? Vagy akkor
igényelje inkább a férjem meg a gyest? Segítenétek?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Juli

 
Kedves Juli!
Hogyne segítenénk!:) Nézzük azt a négy dolgot, ami érdekel!
- A gyes –igénylést a MÁK lakóhely szerint illetékes regionális igazgatóságánál lehet igényelni, vagy ha a munkahelyeden működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelynél be lehet adni a Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására c. formanyomtatványt az összes szükséges melléklettel (ezek listája a formanyomtatvány kitöltési útmutatójában megtalálható!)
- Minthogy a gyed lejárta, s így a gyes indulásának időpontja adott, fix: 2010. július 5. , ezért ha kb. másfél hónappal korábban leadod, átvételi elismervénnyel, akkor iktatást, számfejtési határidőket figyelembe véve sem látjuk akadályát az augusztusi utalásnak.
- Igen, az Mt. 90.§-ának (1) e) és (2) b) pontja alapján: a felmondási védelem a gyes időtartama lejártát követő 30. napig tart: a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt (a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül sem: tehát ha nem otthon vagy gyes-en, hanem gyes mellett dolgozol).
- Az utolsó kérdéseden valóban érdemes elgondolkodnotok: ki az pl., aki otthon lenne a kisfiatokkal, ha beteg lenne, Te vagy a férjed, illetve kettőtök közül ki „betegesebb”: kinél valószínűbb a saját jogú táppénz
Ezeket azért kell végiggondolni, mert a gyes melletti táppénzjogosultság –ahogy a tájékoztatónkban is leírtuk – másként működik, mint „a főállású jogviszony melletti”. A két legfontosabb tudnivaló az előbbi esetben:
   · a táppénz csak akkora időtartamra vehető igénybe, amekkora a gyes melletti munkavégzéssel
     megszerzett biztosítási idő
   · és csak a gyes melletti - egészségbiztosítási járulékalapot képező –munkajövedelme arányában.
    180 napi tényleges jövedelem hiányában, a minimálbérből kiindulva állapítják meg a
    táppénzt (kivéve, ha ennél kevesebb a szerződés szerinti bér, mert akkor az a számítás alapja), s
    a táppénz mértéke ebben az esetben 50% lenne.
 
Ha mindezeket végiggondolva úgy ítélitek meg, hogy Apukának lenne praktikusabb a gyes-t igényelni, ennek semmi akadálya. (Azért nem kell nagyon görcsölni a döntés miatt, hiszen – bár plusz ügyintézéssel jár, amit senki sem kedvel, de - változtatható!) Ha Apuka munkahelye nem kifizetőhely, akkor az igényt a lakóhely szerint illetékes regionális igazgatósághoz postán is be lehet nyújtani. Mi mégis a személyes ügyintézést ajánlanánk az igazgatóságok családtámogatási irodáinak ügyfélszolgálatán – akkor ugyanis azonnal kiderül, minden rendben van-e az igényléssel, és a hiánypótlásos levelezés nem nyújtja el a kiutalás idejét.
De ha semmilyen ügyintézési hercehurcára nem vágytok, akkor olvassatok erről a kényelmes megoldásról itt: www.elintezzuk.hu :)
 
Kedves Juli, négy kérdésre négy válasz, reméljük, valóban segítséget jelentett!
- De egy ötödik is fölvetődött: hátha nem tudsz erről a lehetőségről. „A munka felvételét” MIÉRT NEM AZ ÖSSZEGYŰLT SZABADSÁG KIVÉTELÉVEL KEZDED? Minthogy a régi munkáltatódhoz térsz vissza, a felhalmozódott szabadságot azonnal (harminc napon belül) ki kell adni!
/Mt. 134.§(3) b) / Tehát javasolhatunk egy udvarias levelet a munkáltatónak, amelyben jelzed, hogy 2010. július 5-vel megszakítod a fizetés nélküli szabadságodat, és az összegyűlt szabadságod kivételét
követően személyesen is visszaállsz a munkába… stb.stb. És akkor lenne egy kis átmeneti időszak, amely a bölcsis beszoktatáshoz is fontos lehet, hiszen nem mindegy, hogy ott tudsz-e lenni a kisfiaddal, meg a családi szervezkedés is leegyszerűsödne:)
 
És jó szánkózást a kisfiaddal, bizony ki kell használni a lehetőséget, hiszen voltak mostanában olyan teleink is, amikor havat is alig láttunk…


devojka on 2010, március 1 - 16:48

Kedves Elintézzük.hu!


A kislányommal jelenleg gyesen vagyok 2010,augusztus 30,ig.


Viszont 2009 okt. 17,étől visszamentem a régi helyre dolgozni de csak havi 40 órában. 20000ft tal átjelentve a 80000ft után. Gondolom ez arra az időszakra vonatkozik amig gyesen vagyok és dolgozom,mert tudtom szerint a lejárta után köteles a régi szerződést visszaállitani.  A cégnél leépitések vannak,és mivel engem nem tud kivenni az állománybol, lejelentené,hogy nem dolgozom a gyes melett március 15től.


A második babával vagyok terhes ,és az lenne a kérdésem,hogy ha most kijelent a 4 órás munka viszonyból akkor marad a régi 80000ft os bejelentett munkaviszonyom ugyan ugy mint ha nem dolgoztam volna.???? És hogyan számolják igy a gyedet illetve a tgyás-t? Mi alapján? Beleszámit a fél év munka is?


Köszönettel: Devojka

elintezzuk.blog.hu on 2010, január 21 - 10:55

Kedves elintézzük.hu csapata!

Köszönöm a gyors választ! :) Az ötödik ponttal is köszönöm a segítséget, de július hónapba akkor is dolgozni szeretnék, hogy a kollégáim el tudjanak menni nyári szabira. Aztán augusztustól pedig akkor kivenném az összegyűlt szabikat. Nem tudtam erre vonatkozólag a törvényt, mert nyáron dolgozni szerettem volna és csak szeptembertől szerettem volna a szabikat kivenni, főleg a bölcsis beszoktatás miatt. De akkor augusztusban lesz "nyaralás". :)

Nos, a férjem a betegesebb. :) Mivel első gyermekes anyuka vagyok. Mi történik, ha a fiam elkap (pedig el fog kapni) a bölcsibe pl. lázas influenzát, akkor nekem ugye táppénzre kelle mennem (miatta)?! Jól tudom? Tehát akkor jobb, ha a férjem kapja a gyes-t....Ő pedig nem lehet egyáltalán beteg a közel 1 évben. :)) Ő is védett 1 évig gyesesként?

Nem gondoltam volna, hogy ez az egész ügymenet ilyen szövevényes. :)

Köszönöm!
Juli

elintézzük.hu on 2010, február 5 - 10:56

Kedves Juli!

Manapság mindenki inkább a saját érdekeit próbálja erőszakosan érvényesíteni, igazán ritkaság, hogy Te meg valaki másnak a szempontjait is figyelembe veszed – kellemes meglepetést szereztél!
S minthogy épp’ a munkahelyedről és a kollégáidról van szó, valószínűleg rátaláltál a hosszú távú munkaviszony és az „emberi” munkakapcsolat egyik titkára:)
És ráadásul úgy nyaralhatnak a kollégáid, hogy így Neked még talán jobb is, mint az eredeti verzió - ha csak szeptember kezdődik a beszoktatás -, hiszen valószínűleg lesz annyi szabid, hogy a szeptemberbe is belenyúljon bőségesen.

•Nem szükségszerű ám, hogy minden gyerek betegséget betegségre halmozva élje végig a bölcsis időszakot, nyugodtan „programozd be”, hogy minden baj nélkül rázódtok bele ! :) De az is „rákészülést” jelenthet, ha a bölcsit megelőzően „nem óvod még a széltől is”: a gyerekprogramok, gyerekkoncertek nagyon jó kis előzetes bacilusbegyűjtést jelentenek, s közben edződik a kisfiad immunrendszere.

De ha mégis megfázna pl., és otthon kell Vele maradni, akkor jön a gyermekápolási táppénz igénybevétele:
- egy és három év közötti beteg gyermek estén évenként és gyermekenként 84 naptári napig
- három és hat év között évenként és gyermekenként 42 naptári napon át.
A táppénzszámítás módja ugyanaz, mint a saját jogú táppénznél: tehát a naptári napi átlag 60 %-a.

•Ha a férjed „betegesebb”, akkor praktikus megkeresni a leghatásosabb immunerősítőt :), mert ahogy írtuk, a gyes melletti munkavégzésnél az első 180 napban a minimálbér – jelenleg 73.500.- Ft a táppénzszámítás alapja, mértéke pedig 50 % lenne.

• Természetesen a rendes felmondás elleni védelem rá is vonatkozna (de pl. csoportos leépítés vagy a cég csődbemenetele esetén nem véd, - de ilyen úgysem lesz!!!) – A Munka Törvénykönyve ugyanis így fogalmaz:

Mt. 90. §
(1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának,
(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama
a) a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
b) a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap elteltével kezdődhet el.

Igen, valóban tudnak szövevényesek az ügymenetek, de azért reméljük, hogy tanácsainkkal jelentősen leegyszerűsödnek:)

Üdvözlet a családnak az elintézzük. hu csapatától