Kedves elintézzük.hu!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban:

2008. szeptember 25-én született a kisfiam. Sajnos a terhességem hónapjait
végig táppénzen kellett töltenem, így 2008. február 1-jétől táppénzen
voltam. A munkahelyemen 2003. aug. 1-jétől dolgozom, határozatlan idejű
köztisztviselői kinevezéssel. A kisfiam születése után 2009. március 11-ig
szülési szabadságon voltam, majd következett a gyed, amely ugye most is
tart, és 2010. szeptember 25-én jár le.
Szeretnénk azonban második babát. Azt a tanácsot kaptam, hogy a gyedem
lejárta után "papíron" menjek vissza dolgozni és vegyem ki a felgyülemlett
szabadságaimat, ami kb. 3 hónapot tesz ki. (A baba "legyártását" erre az
időszakra tervezzük egyébként, előbb nem szeretnénk, ha teherbe esnék, ennek
egészségügyi okai vannak.)Tehát kivenném a szabadságaimat és utána, már
remélhetőleg a második babával, táppénzre mennék.

A következőket szeretném kérdezni:

Anyagilag valóban ez a legjobb megoldás a számomra?
A tervezett táppénz idején mi lenne a táppénz alapja ebben az esetben? (A
bruttó bérem kb. 300 000 Ft)
A második baba születése utáni tgyás, illetve gyed alapja mi lenne?

Remélem, sikerült jól összefoglalnom a helyzetet.

Nagyon hálás lennék, ha válaszolnátok és segítenétek nekem.

Köszönettel és üdvözlettel:

dudubaba

 
Kedves Dudubaba!
 
Lassan jósnak fogjuk érezni magunkat: 2011-re vonatkozóan teljes biztonsággal mondani valamit, miközben még nem látjuk a jogszabályi változtatásokat sem teljes egészében! :)
 
- Először is vigyázz a nagy kisfiadra, és magadra…hátha nem lesz a második terhesség is olyan problematikus!
De ha mégis táppénzre kényszerülnél:
· A táppénz számításának időszaka az előző naptári év, vagyis a táppénzt az ez alatt szerzett jövedelmekre számítják.
Ez Nálad 2010 lenne, annak meg a szeptember 25-ét követő része, mondjuk a kivett szabadsággal, ami nem adna ki folyamatosan 180 napot (egy 2011-ben induló táppénzzel számolva)
 · Ha ezen időszakban nem volt legalább 180 naptári napi kereset, akkor a számítási időszak nem az előző naptári év, hanem a táppénzre jogosultság kezdő időpontját közvetlenül megelőző 180 folyamatos jövedelemtermelő nap (a helyzet u.az lenne)
· ha a biztosítottnak az irányadó időszakban nincs 180 naptári napi rendszeres jövedelme, akkor a táppénzalapot nem a jövedelméből, hanem a minimálbérből kell kiszámítani
 
· Mielőtt megrémülnél! :)
Ám de ha a biztosítottnak az irányadó időszakban azért nincs 180 napi olyan jövedelme, amely egészségbiztosítási járulékalapot képezne, mert tgyás-ban, gyed-ben vagy táppénzben részesült, akkor a táppénz alapja az utoljára folyósított ellátás alapját képező összeg (…), ha az nagyobb mint a minimálbér (…)
 
¨ A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet is a táppénzszabályok szerint állapítják meg.
Tehát ha a két gyerkőc születése között nem lesz minimum 180 bérezett nap (munkanap, szabadság, betegszabadság, ünnepnap beleszámít, tgyás, gyed, táppénz nem), akkor így is, úgy is a szerződés szerinti jövedelem lesz a számítás alapja, és a tgyás sem lesz „plafon nélküli”: a minimálbér kétszerese lesz az alapja. Úgy tűnik, egy igazán magas tgyás-ért a kb. három hónap szabadság után még három hónapnyi munkavégzés kellene, tehát hogy a minimum 180 nap összejöjjön.(És a szabadság kivételétől már az emelt munkabéreddel számolnak, és ez lenne az ellátás alapja is!)Mondjuk ezt persze anélkül, hogy tudnánk, milyen nehézségű a munkád… Persze minden hipotetikus, tehát ebbe belefér…még egy meg sem fogant poronty ellátásáról agyalunk J
 
Tehát a tgyás járna, mert a szülés előtti két éven belül meglenne a már nem 180, hanem 365 biztosított nap (hiszen ebbe beleszámít az előző tgyás és gyed folyósításának ideje is), és mai információink alapján, a fenti módon maximalizálni is lehetne.
 
¨A gyed-nél komolyabb változások lesznek: a gyed a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra jár, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig (ez nem változott!)
De ugyanezen jogszabály következő pontja új: azt fogalmazza meg, hogy ha az új gyed-jogosultság előtti 2 éven belül gyed-re voltál jogosult, akkor a következő babussal is ugyanannyi időre, tehát 2 éves koráig jár a gyed Háát, lehet számolgatni!
 
· A gyed összege a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de maximum a mindenkori minimálbér 70%-a (bruttó; ebből lejön az adóelőleg, nyugdíjjárulék)
 
Dudubaba, - a tervezéshez talán elég ennyi infó, beszélgessünk tovább a „célegyenesben”...
Addigra a jogszabályi háttér is tisztul, reméljük!

 

üdvözöl az Elintézzük.hu csapataKbeuska on 2012, október 7 - 14:12

Kedves Szakértő!Nem tudom jó helyre írok e..de megteszem:)nem tudok kihez fordulni:(Szeretném a segítségét kérni,hogy mit és hogy tegyek...2005.óta van bejelentett munkahelyem.Van egy kislányom aki 2009.10.27-én született,jelenleg gyesen vagyok itthon vele.3.életévét Október 27.-én tölti.Még nem vettem fel a kapcsolatot a munkáltatómmal,de van bejelentett állásom,...mivel 2.babát terveztünk,és nem tudtam mikor fogok teherbe esni....Most sikerült,jelenleg 4 hetes terhes vagyok.Ténylegesen nem szeretnék visszamenni dolgozni a baba születéséig...de nem tudom pontosan hogy mit kell tennem,hogy a munkahelyem,ne szünjön meg,és igénybe vehessem a pici után majd a Tgyást..stb-t...Van e erre Ön szerint valamiféle megoldás,illetve lehetőségem??!(Kivegyem a felgyülemlett szabadságaimat,és utána menjek el táppénzre?lehetséges ez?!) Van e Ön szerint erre valami megoldás?!A felgyülemlett szabadságaimat még nem vettem ki....Nem ismerem sajnos a jelenleg hatályos jogszabályokat,de bíztos változtak a 3 év alatt mióta itthon vagyok......Kérném a segítségét:)!Előre is Nagyon Köszönöm!Üdv:Bea

Orion on 2012, november 24 - 20:35

A tgyas/gyed igenyleshez 365 biztositotti nap kell 2 even belul (gyes nem szamit annak). Enelkul csak az alanyi jogon jaro juttatasok igenylesere van lehetoseg: anyasagi tamogatas, gyes (3 even keresztul). "Celszeru" volna 2013. jan.1-tol munkaba allni es 2014-ben szulni.

fhajnalka on 2012, április 10 - 11:54

Kedves Elintézzük.hu!

A segítségeteket szeretném kérni a szabadság-napjaim kiszámolásában.
2009-ben fogant a kisfiam, abban az évben októberig dolgoztam, majd kivettem az az évre járó szabadságnapjaimat.
Tehát a 2010-es évet tisztán kezdtem, táppénzzel.
2010.03.28.-án szültem a kisfiamat.
2010.03.29.-től TGYÁS-on voltam.
2010.09.13.-tól pedig GYED-en.

2012.03.28.-án betöltötte a kisfiam a 2. életévét, 2012.03.29.-től pedig már szabadságon vagyok.

Kérlek, segítsetek nekem kiszámolni, hogy mennyi, hány nap szabadság jár nekem a fenti adatok fényében?
Tudom, hogy a GYED-re már csak 6 havi szabi jár, de az rám is vonatkozik visszamenőleg? Mert még nem is hatályos a jogszabály úgy tudom.

Segítségeteket, válaszotokat előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:
Fhajnalka

Szakértő on 2012, április 12 - 10:33

Kedves Hajnalka! Figyelmedbe ajánljuk a következő olvasnivalókat:

http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/szabadsagszamitas-munkaba-allaskor

http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/a-modositott-szabadsagszamitas-alkalmazasa

Reméljük, ez segítség lesz :) Abban az esetben, ha személyre szabott tanácsadást szeretnél, kérünk, olvasd el a Kártyaigénylés menüpontot.

Üdvözlettel, a Tanodások

H888 on 2012, március 28 - 11:33

Kedves elintézzük.hu
Szeretném a segítségeteket kérni:29 éves vagyok,2 gyerekem van az elsőt 2010 októberében szültem a másodikat 2011 novemberében .12 év munkaviszonyom van most április 26-tól lejár a t-gyás így fizetetlen szabadságon leszek azon gondolkodom ,hogy kilépek a munkahelyemről,hogy megkaphassam a szabi napokra járó pénzt mert szükségünk lenne rá...megtehetem ezt és hogyan???és kb.mennyi járna nekem???Várom válaszotokat..Köszönettel:H888

Szakértő on 2012, április 1 - 14:48

 

Kedves Kismama-Anyuka!:)

Nem lehet könnyű két ilyen pici poronttyal, akik között ilyen kis korkülönbség van! Sok energiát kívánunk hozzájuk!

A rövid helyzetleírásából néhány dolgot nem értünk, viszont nyilván elkerülte a figyelmét tanácsadásunk mikéntje, ezért kérjük, olvassa el a Kártyarendelés menüpontot!

Azután meg találkozzunk VIP mamaként!

 

Addig is szép tavaszi napokat kívánnak,

a Tanodások