Kedves Szakértő!

Először is nagyon köszönöm a korábbi választ (és h. volt
türelme a tényleg rekordot döntő írásomhoz). Természetesen
felmerültek kérdéseim a válaszok olvasása kapcsán, de így
is nagyon sokat segített és sikerült eldöntenem, hogy mi a
legjobb megoldás a munkakezdéssel kapcsolatban. Egy kérdésem
lenne még, segítene kiszámolni mennyi szabadságom gyűlt
össze, mert én is számoltam vm-t, a munkahelyem is, de nem
egyezik. 2008. ápr. 1-től táppénzen voltam 2008. szept.
27-ig, szept. 28-án született meg a kislányom, onnantól
tgyás-on, ill. gyed-en 2010. szept. 1-ig tartó időszakot
néznénk.

Köszönöm a válaszát!

Üdv.
Márta

T. Szakértő!

Az imént kifelejtettem még azt, hogy erre a szabadságos
időszakra már a korrigált bér jár, v. még a szülés
előtti munkabérrel szokták kifizetni, v. ez megállapodás
kérdése?

Köszönöm.

 

 

Kedves Márta!

 

Nagyon örülünk, hogy sikerült döntenie, kíváncsiak is vagyunk, hogy melyik verziót választotta :)

 

Abból, hogy az összegyűlt szabadság számításáról érdeklődik, azt feltételezzük, hogy a fizetés nélküli szabadság megszakítása mellett voksolt, hiszen ebben az esetben indít a kismama a szabadság kivételével…

 

A szabadságos napok számolásához viszont alapvető információink hiányoznak:

 

1. Csak azt tudjuk, hogy a kicsi lányuk szeptember 28-án lesz 2 éves, de azt nem, hogy Ön tortájára hány gyertya kerülhet(ett) idén :), pedig az alapszabadság az életkor függvénye…Természetesen küldjük a jogszabály linkjét, melynek alapján számolni tud majd…Arra érdemes figyelnie, hogy a hosszabb szabadság abban az évben illeti meg először, amelyben a meghatározott életkort betölti.

 

2. A 2008-as évből tudjuk, hogy április 1-jétől – a szülési szabadság előtt -táppénzen volt, de azt nem, hogy előtte vett-e ki az éves rendes szabadságából…

A munkaviszony szüneteltetése esetén jár szabadság: a keresőképtelenség (betegszabadság, táppénz) idejére, a szülési szabadság 168 napjára és a gyed 1. évére!

 

A szülési szabadsága lejárt 2009. március 7-én, ha jól számoltuk, a gyed első éve pedig 2010. március elején. Tehát ha 2008-ban nem vett ki a szabadságából, akkor 2008. január 1-től 2010. március 7-ig(?) tartó időszakra kell szabadságot számolni…

Valószínűleg abból adódhat a munkahely és az Ön számítása közti különbség, hogy Ön –ahogy a leveléből is kiderül – szeptember 1-jéig, a munkába állásáig kalkulált…

 

3. A harmadik hiányzó információ az, hogy a férje felhasználta-e 2008-tól kezdődően az évi 2 nap pótszabadságot. Ha nem, akkor az + 6 napot jelent (nem arányosítjuk!).

 

Ha konkrétan nincs is meg a szabadságos napok száma, de most már minden támpontja megvan, Márti,  a számoláshoz!

És bizony nem mindegy, hány nappal kalkulálhat: át kell állni egy új életformára, esetleg a kislányukat kell beszoktatni a bölcsődébe stb.

Ígértük, hogy csatoljuk a vonatkozó jogszabályt; a szabadság kérdéskörét A Munka Törvénykönyve szabályozza:


 

¨A szabadságos időszakra már jár a bérkorrekció, s ez sem munkaadó-munkavállaló megállapodásának kérdése, a változatosság kedvéért ezt is A Munka Törvénykönyve szabályozza. A 84. paragrafus megfogalmazza - ha nem is a várható félreérthetetlenséggel -, hogy a munkavállaló személyi alapbérét a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, a bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Tehát a munkába lépése a munkaszerződés e szerinti módosítását is jelenti. / A munkáltatók általában azzal „próbálkoznak”, hogy a szabadság egy korábbi -2008-as, 2009-es stb. - időszakra vonatkozik, tehát a bérkorrekció csak utána kezdődik…/


 

Végül hadd hívjuk fel a figyelmét a munkajogi sorozatunkra, annak is elsősorban a 4. részére, mely az újból munkába álló kismamákat védő jogszabályokat veszi sorra. De a többit sem árt megismernie, különösen ha nem változtak a vágyaik, és kistesót is terveznek majd… :)


 

Kedves Márta, kemény 27 napig kibírta kérdezés nélkül, nem kell ám ennyire visszafogottnak lennie :) Ha nem világos valami, írjon nyugodtan, van időnk tisztázni a dolgokat.

Egyébként meg szép nyarat, jó programokat kívánunk Önöknek!

 

Üdvözlettel,


 

 

 

 timush on 2012, május 21 - 10:27

Kedves szakértő.!
1966-ban születtem és 2006-ban táppénzre mentem,akkor ott maradt 6 szabadságom.2012.május.20.-án töltötte a kislányom be a 2 évet és visszaszeretnék menni dolgozni.! A kérdésem az lenne hogy hány nap szabadság járna?
Előre is köszönöm.

Szakértő on 2012, május 28 - 13:54

Kedves "Timush"!

Nyilván elkerülte a figyelmét, hogy személyre szóló tanácsadással csak VIP kártyás kismamáinknak szolgálhatunk (ennek feltételeiről a Kártyaigénylés menüpontban olvashat).

De a következő linkre kattintva, maga is próbálkozhat a szabadságszámítással: http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/szabadsagszamitas-munkaba-allaskor

(annyi változással számolhat, hogy a pótszabadság már a kismamának és a kispapának is ugyanúgy jár!)

Gratulálunk a nagylányához :), és kérjük, ha most akar újra munkába állni, figyelje jelenlegi tájékoztató sorozatunkat az új Munka törvénykönyvéről!!!

Üdvözlettel,

a Kismamatanoda csapata

gina-77 on 2010, szeptember 10 - 17:26

T.Szakértő!
Remélem tudnak segíteni nekem!
Igaz munkaügyi problémáról lenne szó és nem a tgy-s vagy ilyesmi. Megteheti azt egy munkáltató, hogy a havi gyes fizetésemet a munkaügyi szerződésben megállapodott havi 10.-ei napig kellene kifizetnie, de ez sajnos nem történt meg, és arra hivatkoztak, hogy nincs az országban az az ember aki utalhatna,ráadásul június ota a volt kolleganőimet átrakták egy bérlő céghez viszont a gyes, gyed-es kismamák maradtak a réginél emiatt más állományba tartozunk ezért talán /de még az se biztos/ 16.-án megkapjuk a pénzünket. Szerintem ez nem így működik!! Őn szerint mit tehetnék ez ügyben ??????????????? Egy kismama ezt érdemli?

Szakértő on 2010, szeptember 12 - 19:28

Kedves Gina!

 

A munkabér fizetése a munkáltatónak a munkaviszonyból származó egyik jelentős kötelezettsége – ha ezt nem teszi - akár kismamával, akár nem kismamával -, törvénysértést követ el.

Azt tanácsoljuk, Gina, munkajogi kérdéseivel először keresse meg a Jogpont Hálózatnak az Ön lakóhelyéhez legközelebb eső irodáját – www.jogpont.hu -, ahol ingyenes tanácsadást vehet igénybe, melynek során nyilván felvilágosítják a további jogorvoslati lehetőségekről is! Mindenképpen vigye magával a munkaszerződését! (Nem világos számunkra sem, hogy most gyes melletti munkavégzésről van-e szó stb. – hiszen „havi gyes fizetés”-ről ír)

 

http://www.kismamatanoda.hu/jo-tudni/jogpont-halozat-ingyenes-jogi-segitseg-a-munka-vilagaban

 

Reméljük, gyorsan megoldódik a problémája, és a pénzéhez jut végre! :)

 

A későbbiekben, kérjük, olvassa el tájékoztatónkat a személyre szabott tanácsadásunk működéséről!

Gina, jó hetet kíván a Kismamatanoda csapata.

 

Szakértő on 2010, augusztus 10 - 11:09

Kedves Márti!

Nagyon örülünk, hogy értékeli a segítségünket azzal is, hogy ilyen kedvesen visszajelez. :) Biztatnánk erre a továbbiakban is, hiszen nemcsak nekünk, hanem a kismamatársainak is nagyon tanulságos lehet hallani olyan hétköznapi helyzetekről, amelyekben bizony sokat jelent, ha az ember tisztában van a jogaival, megtapasztalhatja azt, hogy hogyan változik meg pl. a munkáltató hozzáállása azon nyomban, ahogy rájön, a munkavállalója talán jobban is ismeri az adott kérdés jogi szabályozását, mint ő maga (volt ilyen!). Vagy „csak” annyira jól, hogy ne lehessen a saját érdeke elleni lépésekre kényszeríteni…

Tehát ha bármi megosztható élménye van, tegye meg, Márti, mint ahogy örömmel vennénk a további beszámolóit is a dolgaik alakulásáról  :)

Élvezzék a munkakezdés előtti heteket, legyen könnyű a visszazökkenése és konfliktusmentes persze, ezen a „munkavállalók álma” munkahelyen! :)

Minden jót kívánunk az egész családnak,

üdvözlettel,

a Kismamatanoda csapata

Szakértő on 2010, augusztus 10 - 11:05

T. Szakértő!

Szeretném csak megköszönni a mindent kielégítő választ.

Igen, a fiz. nélküli szab. megszakítását választottam, a
Gyes-t pedig apa fogja igényelni, mert ő nem szokott
egyáltalán beteg lenni (reméljük ezután sem lesz!).

Sokat segítettek a válaszok, mert egy (...) irodában
dolgozom, és bár nagyon jó a viszonyom a munkáltatómmal és
ez a munkahely tényleg a munkavállalók álma, de mégis 2x
olyan jól kell ismernem a jogszabályi háttért, hogy labdába
rúghassak, ha nem azonos az álláspontunk. Bár úgy vettem
észre, Ők sincsenek teljesen tisztában mindennel (nem volt még
nálunk szülési szabadságon senki korábban), pl. mit sem
tudnak arról, h. másképp működik a Tb ellátás a Gyes
melleti munkavégzésnél, mint egy rendes munkaviszonynál, nem
is értették miért igényli majd apuka a Gyes-t. Most h. nincs
hozzáférésem a jogszabályi háttérhez (tudom h. neten is
megtalálom), de pont azért fordultam Önökhöz h. ne kelljen
végigböngésznem a tövényeket, nagyon sokat segítettek a
válaszok. Még egyszer köszönöm! Én is kívánok kellemes
nyarat, a kismamáknak pedig jó babázást!

Üdv.
Márti

Polka76 on 2010, augusztus 9 - 14:09

Kedves Szakértő.

Egy hete jöttem vissza dolgozni. Az eredeti helyemre nem vettel vissza, másik kerületbe helyeztek át, aminek örültem is, hiszen a kislányom (1 éves) vinnem kell szeptembertől bölcsődébe, 7-től dolgozom, így 6-ra oda kell vele érnem, hogy beérjek a munkahelyemre. Most viszont, 1 hét után áthelyeztek a budai oldalra, ami napi 4 óra utazást jelentene nekem. Megtehetik ezt velem? Ha ezt előre tudom, vissza sem jövök dolgozni. Reggel 6-tól este 6-ig a bölcsibe lenne szegény gyerek. Mit tehetek?
Előre is köszönöm a válaszát.