Hiába nem tudják még a biztos választ, a tájékoztatónkban leírtak értelmében nagyon ajánlatos a nyilatkozat minél hamarabbi módosítása (a júliusi bérszámfejtés előtt lett volna ajánlatos).

 

Ugyanis:

- ha a nagylányuknak sikeres lesz a felvételije, és  mégis tovább tanul (persze kérdés, hogy hol: közoktatásban vagy felsőoktatásban, a kérdésből az utóbbi valószínűsíthető)), és már bejelentette a munkáltatónak, hogy júliustól már csak egy (vagy két?) gyermek után jogosult kedvezményre, akkor legrosszabb esetben két hónapig (július-augusztus) csökken az adóalapja, utána viszont visszamenőlegesen is megilleti - ha felsőoktatásban tanul tovább a nagylányuk, akkor a magasabb összegű kedvezmény.

(Ha közoktatásban tanul tovább, mert pl. nem vették föl az egyetemre, ezért bent marad még a gimnáziumban, 5. évfolyamra, akkor meg semmi nem változik az érettségi előtti helyzethez képest - a kedvezmények visszamenőlegesen érvényesíthetőek lesznek)

 

- viszont ha nem módosítják a nyilatkozatot, és mégsem tanul tovább a leányzó, hanem inkább önállósodni akar, és munkát keres, akkor attól függően, hogy hány gyermekes családról van szó, több tízezrestől több százezres különbözetre + bírságra számíthatnának.

 

Ezt szeretnénk elkerülni a figyelemfelkeltéssel!