FONTOS TUDNIVALÓK A GYES MELLETTI MUNKAVÉGZÉSRŐL


 ¨A gyes-ben részesülő szülő a gyerek egyéves koráig nem folytathat keresőtevékenységet, utána viszont időbeli korlátozás nélkül.


 


¨Sok szülő nem tudja, hogy sokféle lehetőség közül választhat ebben az esetben, még a régi munkáltatójához sem kell feltétlenül ragaszkodnia.


A gyermekgondozási segély folyósítása alatt a szülő –munkajogi értelemben – fizetés nélküli szabadságon van gyermeke gondozása címén. Munkavégzés ennek fenntartásával vagy akár megszüntetésével is lehetséges.


 


¨A gyes melletti munkavégzés lehetséges módjai:


 


- a régi munkáltatóval való egyeztetést követően, a fizetés nélküli szabadságot megszakítva – eredeti munkakörében


 


- a régi munkáltatónál, de a fizetés nélküli szabadságot nem megszakítva, határozott idejű munkaszerződéssel – akár teljes munkaidőben, akár részmunkaidőben


 


- új munkáltatónál határozott idejű szerződéssel akár teljes, akár részmunkaidőben, a fizetés nélküli szabadságot fenntartva a régi munkaadónál.


 


¨Sajnos még manapság is gyakran fordul elő, hogy a munkáltatók nem örülnek a munkába állást bejelentő kismamáknak, a kismamák viszont nincsenek tisztában a jogaikkal, s így nagyon előnytelen helyzetbe kerülhetnek.


 


Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy a gyermek gondozása címén igénybe vehető fizetés nélküli szabadság csak lehetőség a kismama számára, nem kötelezvény. Tehát ha az élethelyzete úgy hozza, hogy munkába kell állnia a gyes lejárta előtt, akkor a munkáltatója jogszerűen nem teheti meg, hogy nem veszi őt vissza a korábbi munkahelyére.


Tudjuk azonban, hogy a babázás évei alatt komoly történések, átalakulások zajlanak sok munkahelyen. A Munka Törvénykönyve azonban kimondja, hogy azt a munkavállalót, aki a munkaadó működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kieső munkaidőre személyi alapbér (állásidőre járó bér) illeti meg:


http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/allasidore-jaro-ber


 


Érdemes azonban ennek a helyzetnek a másik oldalát is szemügyre venni, tehát a munkáltatóét. Mert bizony az is előfordul, hogy a kismama visszaél a helyzetével, sokszor persze akaratlanul, pl. túl sokáig hezitál, hogy menjen, ne menjen, mikor menjen…, s így kellemetlen/előnytelen döntéshelyzetbe hozza azt a munkáltatót pl., aki a helyére helyettesítő munkaerőt vett föl…


Tehát nemcsak jogai vannak a kismamának, hanem kötelességei is: a fizetés nélküli szabadság megszüntetésének időpontját a munkáltatójával egyeztetnie kell, s ilyen esetben a kölcsönös együttműködés szabályai az irányadóak, azaz mindkettőjük jogos érdekét figyelembe véve kell meghatározni a munkába állás napját.


A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a kismama / a szülő nem hagyja az utolsó pillanatra a bejelentést, és ezt valóban empatikusan teszi, figyelembe véve azt is, hogy ez esetleg egy másik ember – a helyettesítő kolléga – munkaviszonyának megszűnését jelenti egyben, zökkenőmentesebben és kompromisszumkészebben zajlik le a váltás.


 


¨A gyes melletti munkavégzés azon eseteiben, amikor a szülő megszakítja a fizetés nélküli szabadságot, a munkáltatónak a munkavállaló összegyűlt, addig ki nem vett szabadságát haladéktalanul ki kell adnia:


http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/a-szabadsag-kiadasa


 


¨Függetlenül attól, hogy az anya a fizetés nélküli szabadságot igénybe veszi vagy nem veszi igénybe, függetlenül attól, hogy  2010. május 1-je előtt született gyermek utáni gyes-ről van szó, vagy 2010 május 1-je után született baba utáni „rövidített időtartamú”, csak a gyermek kétéves koráig tartó ellátásról – a felmondási védelem időtartama változatlan. Azaz: rendes felmondással a munkáltató nem szüntetheti meg a kismama/a szülő munkaviszonyát a gyermek 3. életévének betöltését követő 30. nap végéig.


http://kismamatanoda.hu/jogszabalyok/felmondasi-vedelem-0


 


¨Ezek általános tudnivalók, az élet pedig tud nagyon kacifántos helyzeteket produkálni.


Éppen ezért ez a tájékoztató senkit nem mentesít a saját egyéni-konkrét helyzetében az esetleges tanácskérés alól :)


 bfegyvari on 2013, december 5 - 10:15

Kedves Szakértő!
Kérdésem a következő volna, jelenleg itthon vagyok egy éves kislányommal gyeden, mellette most derült ki, hogy 9 hetes terhes vagyok. Milyen ellátásokra számíthatok majd, ha a kicsi meglesz? Mármint utána is fogok kapni tgyást, s gyedet majd? a naggyal gyedről gyesre kell majd menjek egyből? Várom válaszat
Üdvözlettel: egy anyuka

Mama175 on 2010, május 18 - 02:33

Tisztelt Címzett!


A GYES melletti munkavégzéssel kapcsolatban lenne kérdésem.


Amikor gyermekem egy éves lett, visszamentem dolgozni - természetesen a GYES-t igényeltem -, viszont a cégemnél egy két hónap után nagyon furcsa helyzet alakult ki, aminek következményeként egyáltalán nem érzem biztosítottnak a munkahelyem. Ezért szeretném megtudni, hogy amíg GYES-en vagyok, vagyis a gyermekem 3 éves koráig megillet e engem is a felmondási védelem, annak ellenére, hogy már munkába álltam. Jelenleg azzal az információval rendelkezem, hogy ahogy visszamentem dolgozni, ugyan olyan munkavállaló vagyok, mint bárki, azaz 3 hónap után felmondhatnak. Ha ez valóban így van, ahogy felmondtak, igényelhetem e újra a GYED-et  gyerekem 2 éves koráig?


Előre is köszönöm válaszát,

Szakértő on 2010, május 18 - 14:37

 


Kedves "Mama"!


Szeretnénk gyorsan válaszolni Önnek, ezért kérjük, regisztráljon a "Kártyaigénylés" menüpontban! :) http://www.kismamatanoda.hu/kartyaigenyles


Addig is üdvözlettel, a Kismamatanoda csapata

nusika1 on 2010, május 17 - 12:34

Sziasztok!Én azt szeretném megtudni hogy én 2007 május 1én szültem,utána szülési szabin voltam és utána pedig gyeden.2009májustól 2010májusig gyesen.Most a kisfiam betöltötte a 3rom évet,de továbbra kapom a gyest mert tartos beteg.De szeretnék visszamenni dolgozni a gyes mellett de a munkahelyemen nincs hely nem tudnak visszavenni,a felgyült szabadságot sem tudom kivenni és azt mondták hogy a potszabadság sem jár a gyerek után mert a fizetésnélküli szabadságra a gyesre nem jár potszabi.Azt szeretném megtudni hogy más munkáltatonál vállalhatok munkát ugy hogy a jelenlegi munkahelyemen be vagyok jelentve mert én nem akarom a gyest megszüntetni.És mivel nem tudok visszameni mert nincs hely jár e erre az időre Állásidőre járó bér mivel ők nem tudnak foglalkoztatni.47nap szabim van és erre jön a potszabi amit nem akarnak adni pedig az apuka nem vette igénybe csak most a 2010évre.Mi ilyenkor a megldás mert azt is mondták hogy esetleg másik helyen lenne hely de az nem helyben van de án nem tudok másik városba járni dolgozni és ha azt nem fogadom el akkor ilyenkor mi a teendö fel e mondhatnak a gyes alatt?előre is köszönöm a választ!

Szakértő on 2010, május 18 - 16:46

Szia Nusika!


Kérjük, nézd meg a "kártyaigénylés" menüpontot, és ha megtisztelsz minket a bizalmaddal, akkor regisztrálj a VIP mamaklubtagságért :) http://www.kismamatanoda.hu/kartyaigenyles


Üdv, a Kismamatanodától

huzsi on 2010, május 12 - 12:49

Sziasztok!

Elég új vagyok még az oldalon, de örülök, hogy találtam egy helyet, ahol választ kaphatok a kérdéseimre.

Két gyermekem van, az egyik 5, a másik 2 éves, A picivel most járt le a GYEDem(május 4.), mostantól GYESt fogok kapni. Azt szeretném megtudni, hogyha most esnék teherbe a GYES alatt, akkor milyen juttatásokra számíthatnék vagy pedig nem lenne szerencsés most bevállalni a harmadik gyerkőcöt? Mik a lehetséges megoldások,

 

Válaszotokat előre is köszönöm! huzsi

Szakértő on 2010, május 18 - 16:54

 


Kedves Huzsi!


Hamarosan már régi olvasónk is lehetsz, csak kérjük, előzetesen nézd meg a "kártyaigénylés" menüpontot :) http://www.kismamatanoda.hu/kartyaigenyles


Tudjuk, hogy ez elkerüli a hozzászóló kismamák figyelmét, elnézést! Reméljük, legközelebb VIP mamaként küldöd a leveled a kártyaszámod feltüntetésével! Várjuk a jelentkezésedet! És természetesen gratulálunk a két gyerkőchöz :)


Üdvözlettel, a Kismamatanoda csapata


 


 

Brigi06 on 2010, május 10 - 20:39

Tisztelt Szakértők!