KINEK A NEVÉRE KERÜLHET A BABA?
- Amit tudni érdemes – az apasági elismerő nyilatkozatot, s így az újszülöttek anyakönyvezését is érintő változásokról
 
 
A gyakorlati tudnivalók előtt néhány olyan alapinformáció, amiről kevesen tudnak!
 
¨Bővült az apasági vélelmek köre
Az 1952. évi IV. törvény, azaz Családjogi törvény (Csjt.) 35. paragrafusának új, (4) bekezdése szerint:
35.§ (4) Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állt házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki az anyával a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban élt.
 
/ A 35.§ (5) bekezdése értelmében viszont:
 (5) A (4) bekezdésben foglaltakat nem lehet alkalmazni, ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő alatt több férfival élt az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban./
 
 
¨Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása
 
 - megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását, mivel tartalmazza a két,
  cselekvőképes, nagykorú  közjegyző előtt tett azon nyilatkozatát, hogy
- egymással a Ptk. szerinti élettársi kapcsolatban élnek (l.®Jogszabályok)
- egyiküknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége
- valamint: nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri, féltestvéri
  kapcsolatban
 
- a nyilatkozat felvételére irányuló eljárás az élettársak közös kérelmére indul, az élettársak
  bármelyikének lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes közjegyzőnél
- díja közjegyzőnként változik, átlagosan 20-25.000.- Ft
- ha megvan ez a nyilatkozat,  akkor gyermek születésekor nincs szükség apasági elismerő
  nyilatkozatra!
 
· A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lehetőségével ily’ módon bővült az anyakönyvbe bejegyezhető, családi állapotra vonatkozó megjelölések köre is. (Használható: a ’bejegyzett élettárs’, ’özvegy bejegyzett élettárs’, ’bejegyzett élettársi kapcsolata megszűnt’ családi állapot is.)
 
· Az újszülött anyakönyvezésénél tehát a bejegyzett élettársi kapcsolat egyenértékű a házassággal, ugyanúgy apaságot vélelmeztet: a babát a házastárs vagy a bejegyzett élettárs nevére anyakönyvezik „automatikusan”.
 
¨ Viszont abban az esetben, ha az anya sem házasságban, sem bejegyzett (a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt) élettársi kapcsolatban nem él, akkor továbbra is lehetőség van teljes hatályú apasági nyilatkozat megtételére, s ez esetben ennek alapján történik a gyermek anyakönyvezése.
 
DE!!! A továbbiakban: az apai elismerő nyilatkozat hatályosságához már nem csak annak igazolása szükséges, hogy az anya nem él házasságban, hanem annak is, hogy nem áll fenn az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem, hiszen a gyermek anyja nem szerepel az előbb említett ÉNyNy-ben.
 
· Ennek igazolására több lehetőség is van:
 
- Bár az anya –büntetőjogi felelőssége tudatában - nyilatkozhat írásban, hogy az Élettársi
 Nyilatkozatok Nyilvántartásában nem szerepel, ezt – a visszajelzések szerint – az
 anyakönyvvezetők nem tartják elégségesnek
 
- Az anya személyes (vagy meghatalmazotton keresztüli) kérelmére az ország területén működő bármely közjegyző azonnal tanúsítványt állít ki – az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában szereplő adatokról. A közjegyzői díj kb. 2200-2300.- Ft.
 
- Érdemes azonban tudni egy ingyenes - bár időben hosszabb átfutású - lehetőségről is:
az anyakönyvvezető jogosult megkeresni a MOKK-ot ( Magyar Országos Közjegyzői Kamara) az anya nyilvántartásban szereplő adatainak lekérdezése céljából – ennek teljesítése kb.1-2 hetet vesz igénybe. 2010. február 13-tól a MOKK által végzett adatszolgáltatás ingyenes az apaság vélelme fennállásának megállapítása érdekében eljáró anyakönyvvezető részére.
 
- Magánszemély részére a MOKK nem jogosult adatot szolgáltatni. Viszont ha valaki azonnali tanúsítványt szeretne, vagy helyzete erre kényszeríti, akkor a hozzá legközelebbi közjegyző elérhetőségét megtalálja a MOKK honlapján: www.mokk.hu
 
¨ Tehát az eddig leírtak a következőket jelentik – a baba anyakönyvezése szempontjából:
 
- ha házasságban él az anya, akkor a házastárs nevére anyakönyvezik az újszülöttet
 (akkor is, ha a házasság „csak papíron” áll fenn már régen, mert az anya vagy mindketten
   már új kapcsolatban élnek! Érdemes tehát már a baba tervezésekor erre is gondolni!)
 
- ha nem él házasságban az anya, viszont az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által
 igazoltan bejegyzett élettársi kapcsolata van, akkor az élettárs nevére kerül a baba
 
- és ha sem házasságban nem él az anya, sem nyilvántartott élettársi kapcsolata nincs, akkor az apa teljes hatályú elismerő nyilatkozattal magáénak ismerheti el a gyermeket, de ebben az esetben az apasági elismerő nyilatkozat MELLÉ szükséges egy-egy igazolás arról, hogy az anya nem él házasságban, és nem szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában.
 


Apa on 2013, július 31 - 23:45

Üdv.
Számomra elég érdekesen jönnek le ezek a törvények.
Javítson ki ha tévedek?
Még mielőtt bármelyik kismama magára venné amit írok, csak vannak nők akik korántsem tekinthető szentnek (még egyszer tisztelet a kivételnek) de a törvény az én meglátásom szerint az anyát anyákat annak tekinti.
A törvény azon része:
"Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állt házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki az anyával a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban élt."

Ez hol védi a férfit (direkt nem az apát)
Azaz ha az anya nem tudja ki az apa de az első férfira rámondja, hogy ő az mert tegyük fel az időpontok is nagyjából egybe esnek a fogantatással tehát nem merül fel a gyanú arra, hogy az apa nem az apa. De a vélt apa már meg tesz mindenféle nyilatkozatot. A születés pillanatában pedig mondjuk már elég erős a gyanú, hogy nem stimmel valami a gyerek és a vélt apa fizimiskája között és az apa szedi a sátorfáját lelép (mondjuk jogosan). Akkor tulajdonképpen az anya a nyilatkozatokkal a kezében a biológiailag a nem apától gyerektartást követelhet.
Holott az a férfi nem is az apa. Tegyük hozzá a férfi nem ezüstkanállal a szájában született, hogy egy DNS vizsgálatot a bal zsebéből fizessen.
Akkor ez a törvény hol is védi az apát vagyis a férfit???

Ziti27 on 2010, május 9 - 15:17

Kedves Szakértők!


Párommal 2006. óta regisztrált élettársi kapcsolatban élünk. Kisbabánk születését augusztusra várjuk. Az élettársi nyilatkozatunk eredeti példányát nem adták vissza az önkormányzatnál, csak hiteles másolatot adtak ki róla.


Kérdéseim a következők:


A 2006-os élettársi nyilatkozat jó e ahhoz, hogy párom nevére kerüljön gyermekünk, vagy újat kell csináltatni? (Ha újat kell, az is ugyanannyiba kerül, mintha most csináltatnánk az elsőt?)


(Azt tudom, hogy házassági anyakönyvi kivonatnál csak a 30 napnál nem régebbit fogadják el, de hogy mi a helyzet az élettársi papírral, azt nem tudom.)


Továbbá elfogadják e a hiteles másolatot?


Remélem tudnak segíteni, mert ezzel kapcsolatban eddig senki nem adott kielégítő választ!


Előre is köszönöm!


Üdv.:


Zita

Szakértő on 2010, május 9 - 19:15

 


Kedves Zita!


Rendre elkerüli hozzászólóink figyelmét az információ, mely szerint:


"Kedves Kismamák,


a Kismamatanoda tanácsadó szolgáltatását az elintézzük.hu VIP mama klub tagjai vehetik igénybe. Ha még nem vagy VIP mama, itt regisztrálhatsz.


A VIP mama klub tagsági díja évi 2.500 Ft, ami levásárolható mamaügyintézésre vagy bármilyen egyéb elintézzükös szolgáltatásra, partnereinknél 10%kedvezmény igénybevételére jogosít, valamint automatikus részvételt jelent nyereményjátékainkban. "


Zita, megértjük, hogy az apasági elismerő nyilatkozat körüli változások elbizonytalanították, s reméljük, hogy hamarosan válaszolhatunk a kérdéseire, amennyiben továbbra is megtisztel minket bizalmával :)


Találkozunk VIP mamaként, addig meg jó hetet kíván, a Kismamatanoda csapata

KrisztinB on 2010, április 20 - 18:32

Kedves szakértők!


Kérlek, segítsetek. Mikor egy hónapos terhes voltam a párom visszament a feleségéhez. És a válópert is félbehagyták. Többször voltam kórházban, mert nem akart megmaradni a baba. És csak addig jött be, míg közölte nem érdekli a gyerek, ö ezt nem akarja. A héten odamentem hozzá és mondtam neki, írja alá az apasági nyilatkozatot. Ö azt mondta nem. És a nevét sem adja, az apaságról is lemond. Gyerektartást is akkor fizet, ha a kezében van a papír. Rendben én állok elébe nyugodt szívvel. Ha nem akarja a nevét adni, de bebizonyosodik a dns tesztnél ö az apja, hiába tagadja. Igényt tarthatok rá, hogy az ö nevén legyen anyakönyvezve? Hiába nem akarja adni. És nekem milyen költségekkel járna? Egyedül vagyok, a szüleimnél lakom, még mindig dolgozom, hogy a pénzt félrerakjam a babaholmiknak…. Augusztusban fogok szülni. Eljárást, pert már most elindíthatom?

Köszönettel
Krisztina

Szakértő on 2010, április 21 - 21:47

Kedves KrisztinB :)


Hozzászólóként nyilván elkerülte a figyelmedet tanácsadásunk mikéntje:


"Kedves Kismamák,


a Kismamatanoda tanácsadó szolgáltatását az elintézzük.hu VIP mama klub tagjai vehetik igénybe. Ha még nem vagy VIP mama, itt regisztrálhatsz.


A VIP mama klub tagsági díja évi 2.500 Ft, ami levásárolható mamaügyintézésre vagy bármilyen egyéb elintézzükös szolgáltatásra, partnereinknél 10%kedvezmény igénybevételére jogosít, valamint automatikus részvételt jelent nyereményjátékainkban."


Kártyát a következő linkre kattintva tudsz igényelni: http://www.kismamatanoda.hu/kartyaigenyles


Reméljük, hamarosan VIP mamaként küldöd a kérdésedet :)


Addig is üdvözlettel, a Kismamatanoda és az Elintézzük.hu


 


 

Fiorella1975 on 2010, március 31 - 15:13

Kedves Szakértők!

Nagyon köszönöm a tájékoztatást, minden a helyére került, még, ha a megoldás nem is procedúramentes, de legalább látom a fényt az alagút végén. 3 hónap múlva erre a pontra - reményeim szerint -  születendő gyermekem is hamar eljut... :-)

Sokat segítettetek, köszönöm mégegyszer.

További kellemes napot!

Fiorella

 

Szakértő on 2010, március 31 - 21:41

 


Kedves Fiorella!


3 hónap múlva majd drukkolunk, hogy - amennyire lehet - valóban legyen könnyű a Babó útja "a fényig" :))


Örülünk, hogy segíthettünk, ha továbbra is szükség lenne ránk, tudod, www.elintezzük.hu   :)


Neked is szép délutánt! Üdv. a Kismamatanoda és az Elintezzuk.hu csapatától


 

Fiorella1975 on 2010, március 26 - 11:48

Kérlek segítsetek!

Ma elkezdtem utána nézni ennek az apasági nyilatkozatnak és megdöbbentő az ezzel kapcsolatos bonyolult procedúra.

Én jelenleg élettársi kapcsolatban élek, de nem egy címre vagyunk bejelentve. Ennél a pontnál nem is lenne gond. A baj ott kezdődik, hogy a baba fogantatásakor házas státuszban voltam, mert a hosszúra nyúlt eljárás miatt, csak decemberben sikerült kimondani a válást, de ekkor már két hónapos terhes voltam, persze már másfél éve nem éltünk együtt.

Kérdésem, jelen esetben is elég a "hajadonsági" és az apasági nyilatkozat ahhoz, hogy a kedvesem nevére vehesse a gyermekét vagy szükséges egyéb nyilatkozat, közjegyzői okirat, bármi...

Előre is köszönöm a válaszokat,

Fio

Szakértő on 2010, március 27 - 14:13

Kedves Fiorella!


<?xml:namespace prefix = o /> 


Csak nyugalom! :) Süt a nap, itt a tavasz, és ráadásul: ahogy számolgatjuk, az 5. hónap végén- a 6. elején lehetsz, tehát van még idő mindenre! És egyébként is törekszünk arra, hogy érthetőek legyenek az információk, hogy lásd, annyira nem bonyolult a procedúra!


¨ Teljesen „normál” körülmények között sem lenne már elegendő a "hajadonsági" és az apasági nyilatkozat”, hogy a Kedvesed nevére vehesse a gyermekét, mert az „apasági” hatályosságához szükség lenne még egy igazolásra arról, hogy nem szerepelsz az Élettársi Kapcsolatok Nyilvántartásában. De hogy elölről kezdjük!


¨ A Családjogi törvényben (Csjt. , azaz: 1952. évi IV. törvény – a házasságról, a családról és a gyámságról) az szerepel, hogy:


35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.


Ez kellemetlenül érintene Titeket, hiszen – ahogy írtad – a terhességed első két hónapjában papíron még házasságban éltél. Ám a jogalkotók, ha nehézkesen is, de kezdenek számolni a realitásokkal, tehát azzal, hogy a babák nagy része már élettársi kapcsolatból születik, és ráadásul sokszor – az apasági vélelem szempontjából – nem egyértelmű szituációkban is.


 Valóban, Nálad/Nálatok is bonyolítja/módosítja kicsit a tennivalókat „az első két hónap”. Most töröltünk néhány mondatot, mert minek azt leírni, hogy mi lett volna, ha …


 A lényeg, hogy ne bonyolítsuk mi is túl: jogszabály-értelmezésünk szerint  


két lépés „írná felül” az elvált férjed apasági vélelmét:


1. vagy az, ha a Babó születése előtt összeházasodnátok a Pároddal, hiszen:


(3) Ha a nő házasságának megszűnése után újból házasságot kötött, az újabb házasságának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az újabb férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el. Ha azonban ez a vélelem megdől, a gyermek apjának a korábbi férjet kell tekinteni.


2. vagy ha – szintén a Babó születése előtt! -közösen nyilatkoznátok az élettársi kapcsolatotok  fennállásáról. Ez közjegyző előtt történő bejelentés, ami  ha megtörténik, akkor az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása alapján az élettársad nevére kerülne a Baba „automatikusan” (tehát külön apasági nyilatkozatra sem lenne szükség), ugyanis az újszülött anyakönyvezésénél a bejegyzett élettársi kapcsolat egyenértékű a házassággal – az apaság vélelmezése szempontjából. Megint a Csjt.-t citálva:


(4) Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állt házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki az anyával a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban élt.


 


· HA erre szánnátok rá magatokat, akkor figyelmetekbe ajánljuk tájékoztatónkat a Jó tudni menüpontból: Kinek a nevére kerülhet a baba?... címmel.


· HA ezt nem akarjátok meglépni, akkor


- megtehetitek, hogy először érdeklődtök a helyi Gyámhivatalban vagy Anyakönyvi Csoportnál (tehát: ahol a teljes hatályú apasági nyilatkozat jegyzőkönyvét felveszik): elégséges-e a Párod nevére való anyakönyvezéshez a családi állapot igazolása: sem házasságban, sem bejegyzett élettársi kapcsolatban nem élsz... Az előbb levezetettek értelmében, tehát a törvény értelmében a válasz a „nem” lenne, de azt tudjuk mondani, hogy most olyan kesze-kusza a joggyakorlat, hogy minden előfordulhat… Mi nem tartanánk igazán nyugalmat biztosító megoldásnak ezt…


· A legkellemetlenebb helyzet az lenne, ha a házasság alatti fogamzási idő miatt a volt férj nevére kerülne a Baba…Érzelmileg is, meg a hivatali eljárást tekintve is: na, az valóban elkerülendő bürokratikus procedúra…! Le se írjuk most (csak végszükségben).


 


De – a leveled alapján úgy gondoljuk -, erre úgysem lesz szükség! :) Találtok valami érzelmileg is elfogadhatóbb megoldást a Kedveseddel! Ha valami nem volt világos a leírtakban, akkor először tedd félre, hátha másodszorra – ha kevésbé idegesen olvasod – világosabb lesz :)  De ha utána is maradnak kérdések, akkor szívesen állunk rendelkezésetekre, addig meg jó sütkérezést kívánunk, élvezd végre a napsütést!


 


Reméljük, nyugodtabb hétvégéd lesz így! :)


Üdvözöl Titeket,


a Kismamatanoda és az Elintézzük.hu csapata


 

sárkányfa on 2010, március 25 - 14:55

 A szülés előtt mennyi idővel kell az anyának lekérnie ezt az igazolást, hogy nem szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában? Valamint az apának mikor kell nyilatkoznia az apaságról? Lehet ugyanis, hogy éppen a szüléskor külföldön dolgozik és csak a baba megszületése után jön haza.

Szakértő on 2010, március 27 - 16:53

Kedves Dracaena draco, azaz Sárkányfa :)


<?xml:namespace prefix = o /> 


Kívánjuk, hogy legyél hosszú életű, bár annyira hosszú életű talán ne, mint a sárkányfa :)


Az előrejelzések fényében nem biztos, hogy bármelyikünknek maradéktalan örömöt jelentene végigasszisztálni az eljövendő néhány ezer évet :)(


 


Bocsánat :) , de a kérdéseid komoly választ igényelnek.


 


¨ Az apasági nyilatkozat megtételének jogszabály által meghatározott „határideje” nincs: a tájékoztatókban pl. az a megfogalmazás található általában, hogy:


„A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot a gyermek születése után, vagy azt megelőzően – a fogamzási idő kezdetétől – személyesen lehet megtenni.”


Természetesen nem az a gyakorlat, hogy 3 hetes terhességgel szaladnak jegyzőkönyvbe vetetni az „apaságit”, de a 3-4. hónaptól már azért előforduló gyakorlat. Érdemes megérdeklődni, hol lehet intézni: ugyanis van, ahol a polgármesteri hivatalok gyámügyi csoportjánál, és vannak helységek, kerületek, ahol az anyakönyvi csoportnál.


 


Tehát ha valószínűsíthető, hogy a Kispapa a szülés előtti időszakban nem lesz Magyarországon, akkor ezt intézhetitek előbb is, és mindenképpen ajánlatos a szülés előtt!


Sokan meglepődnek, hogy bár az apának kell „nyilatkoznia”, az ügyintézéshez az anya és az apa együttes megjelenése szükséges, valamint az, hogy egybehangzóan nyilatkozzanak a gyermek születési nevéről.


 


¨ És igen, ahhoz, hogy a teljes hatályú elismerő nyilatkozatot jegyzőkönyvbe vegyék, szükség van az anya családi állapotának igazolására: és már nemcsak arra, hogy pl. hajadon, vagy házasságban nem él, hanem arra is, hogy nincs bejegyzett élettársi kapcsolata.


Tehát: az apasági nyilatkozat megtétele előtt mindenképpen kell az igazolás. Viszont ha ez nem a szülés előtti 30 napon belül történik, akkor bizony előfordulhat, hogy a Baba anyakönyvezésénél még egyszer igazolni kéne ugyanezt, hiszen idő közben sok minden történhetett…:)  Ezeket nem mi találjuk ki, mi csak tájékoztatunk a gyakorlatról…


 


Nem tudjuk, mikorra várható a Baba születése, ugyanis lehet, hogy addigra végre a technikai háttere is létrejön a jogszabály-módosításnak, és az anyakönyvvezetők azonnal és közvetlenül betekinthetnek abba az adatbázisba, amelyből ellenőrizhetőek ezek az adatok. Ha viszont a Babus hamarabb születik, mint ahogy ez a technikai lehetőség megteremtődne, akkor – ahogy leírtuk a tájékoztatónkban – vagy Te (vagy a meghatalmazottad) kéred az igazolást bármelyik közjegyzőtől, vagy az anyakönyvvezető kér tájékoztatást a MOKK-tól, de ennek átfutása 1-2 hét (viszont ingyenes).


 


Ha akár az apasági elismerő nyilatkozattal, akár mással kapcsolatos aggályotok akadna, osszátok meg velünk nyugodtan!


És sok derűt, energiát kívánunk, hiszen biztosan nehezebb élethelyzet az – mindannyiótoknak -, ahol előfordulhat, hogy a döntő percekben Kispapa nincs a közelben.


Könnyű pocakosságot kívánunk, üdvözlettel


a Kismamatanoda és az Elintézzük.hu :)