EZ A SZABÁLYOZÁS MÁR HATÁLYON KÍVÜLI!

 

A JELENLEG ÉRVÉNYES SZABÁLYOZÁS OLVASÁSÁHOZ KATTINTS/KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKRE:

http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/a-szabadsag-kiadasa-gyed-gyes-utan 

 

 

A SZABADSÁG KIADÁSA

 (A Munka Törvénykönyve – 1992.évi XXII. törvény)

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200022.tv

 

A szabadság kiadása


134. § (1) A szabadság kiadásának időpontját - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg.

(2) Az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. Ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, a munkavállaló erről haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles.

(3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amelynek megszakítás nélküli tartama - az esedékesség évében történő megkezdése esetén - a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot. A munkáltató

a) kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig,

b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

 

(…)

 

  

 revidra on 2010, október 19 - 15:00

Tisztelt Szakértő!
2010-09-13-tól igényeltem munkáltatómnál a gyed után járó szabadságokat (ami 85 nap). Először rendesen ki is adtak. Most pedig előjöttek azzal, hogy különös gazdasági érdekre hivatkozva szükség van a munkámra, és a szabadságokat vigyük át jövő évre. Én ezt nem így terveztem, hiszen még folyik a beszoktatás a bölcsiben. Kérdésem az lenne, hogy van e joga erre a munkáltatónak? És nekem van-e lehetőségem egyáltalán ezt elfogadni, hiszen ha most "segítek" nekik a szorult helyzetben, azt később figyelembe vehetik.
Köszönettel Renata

Szakértő on 2010, október 21 - 20:25

Kedves Renáta!

 

A hozzászólások - szándékunk szerint - arra szolgálnának, hogy Ti, Kismamák "lábjegyzeteljétek" a tájékoztatókat, leveleket: hogy írjatok az adott témával kapcsolatos, esetleg a leírtakkal ellentétes tapasztalatotokról, hogy ötleteljetek, hogy bővítsétek bármilyen módon a leírtakat.

A saját, egyedi helyzetetekre vonatkozó kérdések megfogalmazására a levél szolgálna, hiszen az már személyre szabott tanácsadást igényel.

Ennek feltételeiről pedig mindenki olvashat, aki az írás megkezdése előtt csak pár centivel följebb néz a monitorra :)

 

Renáta, reméljük, hogy hamarosan folytatni tudjuk a beszélgetést!

Addig is: http://www.kismamatanoda.hu/jogszabalyok/a-szabadsag-kiadasa

               http://www.kismamatanoda.hu/jo-tudni/jogpont-halozat-ingyenes-jogi-segitseg-a-munka-vilagaban

             

üdvözlettel, a Kismamatanodások